Hibiskus sušen zaslađen
Hibiskus sušen zaslađen
SASTOJCI: 48% hibiskus, 55% sirovi šećer, limunska kiselina
Hibiscus
Hibiskus ili kineska ruža rod je brojnih vrsta biljaka, grmlja i drveća iz porodice sljeza (Malvaceae) koje su porijeklom iz toplih umjerenih, suptropskih i tropskih regija širom svijeta.
Članice su poznate po velikim, razmetljivim cvjetovima, dok su listovi često režnjasti i mogu biti glatki ili prekriveni trihomima (biljnim dlakama). Cvjetovi se mogu rađati pojedinačno ili u grozdovima, a cvjetovi mnogih vrsta mogu trajati i samo jedan dan.
Poznato je da biljka hibiskus pušta cvjetove različitih boja, u rasponu od bijele do ružičaste, crvene, narančaste, ljubičaste ili žute. Crvena sorta hibiskusa obično se koristi u kulinarskim i tradicionalnim medicinskim praksama širom svijeta. Cvijetovi hibiskusa koriste se kao lijek u mnogim kulturama, a nedavne studije dokazale su svoju učinkovitost kao diuretik. Cvijet hibiskusa sadrži puno vitamina C, a izvješća pokazuju da redovita konzumacija čaja od hibiskusa može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Kulinarska upotreba hibiskusa razlikuje se u različitim kulturama - u Kini se lišće hibiskusa kuha i jede na sličan način kao špinat, dok se latice često peku u kolačima. U Meksiku suhe latice hibiskusa delikatesa su koja se često koristi kao ukras.
Suhe cvjetove hibiskusa možete jesti kao međuobrok, posipati ih po omiljenom obroku (jutarnje kaše, smoothieji) kako biste dodali malo slatkog okusa ili ih dodajte u voćnu salatu za desert.
Energija | 1114 kJ/ 350 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 85 g |
- od kojih šećeri | 62.5 g |
Proteini | 1.3 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 7.5 g |
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Coquito koktel
Klasični koktel pina colada ima oko 500 kalorija no mi vam danas nudimo bolju, slim verziju ovog koktela s tekilom umjesto ruma.

Bon Tea koktel
Nešto potpuno drugačije. Čokolada, kokos i naša tonka!