U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa
Article-hero-image-uskrs.jpg
29.03.2021

Pisanice u Harissa začinima

Upoznajte boje prirode ...

Bliži nam se blagdan koji obilježavamo simbolima života, rađanja, ponovnog obiteljskog okupljanja u duhu tradicije i mira. Ovogodišnji Uskrs posebna je prilika za promišljanje vrijednosti kojima se vodimo i načinu života koji živimo. I imamo vrijeme za to. Vrijeme za razgovore koje dugo nismo vodili, igre na pragu zaborava, običaje u duhu tradicije koji nas oplemenjuju i čine posebnu obiteljsku bliskost.

Bojenje pisanica jedan je od najstarijih hrvatskih običaja. Njegova ljepota je u starim rukama naše bake koja skuplja domaća jaja i priprema ih za petak kada nas okuplja oko stola kako bi rukama šarali boje, imena i poruke ljubavi namijenjene najbližima. Ljepota u skromnosti skrivenoj u borama oko očiju koje stvori toplina obiteljskog druženja i cika smijeha. 

Sadašnjost u obilju svega brzog, kratkoročnog i umjetnog, uči nas poštivanju prošlosti iz koje je nikla tradicija pisanica, a temeljila se isključivo na onomu što ruka posadi, pa ubere, što kreativnost stvori, igla prošara, zašije, konac pričvrsti. Jednostavnost prirode i ideje stvorile su običaj pisanica s porukama ljubavi i mira koje su se darivale između zaljubljenih, prijatelja i obitelji , običaj koji kroz stoljeća ne zaboravljamo. 

Vrijeme posvetite najmilijima i zdravim bojama koje nam priroda daruje, zaigrajte maštu i nastavite tradiciju.

shutterstock_264331064.jpg
shutterstock_259766555.jpg

Jedan od starih običaja koji cijenimo je oslikavanje pisanica ukrašenih cvijećem, klasom žita, travom, te kuhanjem u listovima luka. Pripremite nekoliko glavica luka i ogulite listove ljuske, te ih odložite u lonac za kuhanje. Naberite različite listove trave, klasja, cvjetova, vinove loze, ružmarina, sve prirodno što pronađete u svom okruženju možete iskoristiti za oslikavanje. Lagano prislonite na jaje, tako da uklonite suvišne nabore i napravite jasnu šablonu slike na jajetu.  

Listove trave možete slagati u različitim smjerovima, te stvarati oblike poput piramida, kockica, pruga, a djetelini s tri lista možete dodati četvrti i pokloniti sreću dragoj osobi. Simbol trokuta predstavlja muškarca, ženu i dijete kao cjelinu, spiralni oblici vječnost života, dok cvijeće simbolizira ljepotu, eleganciju i mudrost.

Preko tako ukrašenog jajeta presvucite komad najlonske čarape i krajeve privežite koncem. Ukrašena i omotana jaja položite u lonac s lukom u koji ste prethodno dodali vodu. Kako bi lakše ogulili jaja i smanjili pucanje prilikom kuhanja, dodajte prstohvat soli i možete početi s kuhanjem. Kuhajte desetak minuta, nakon toga jaja izvadite i ohladite. Nakon što su se ohladila prerežite najlon i skinite listove, te premažite jaje komadom špeka ili nauljenim papirom.

Svaka pisanica iz lukovice je jedinstvena, a to ovaj način bojenja čini nezamjenjivim. 

Kako bi i mi bili dio vaše blagdanske priče, pripremili smo vam Harissa začine s prirodnim pigmentom za bojenje pisanica, ali i ideju za bojenje kojom možete okupiti cijelu obitelj i stvoriti nove uspomene. 

Kurkuma je predstavnica boje svjetlosti, mladosti i čistoće.

Cikla nam donosi nijansu milosrđa, radosti života i ljubavi.

Annatto u rapsodiji narančaste boje nagovještava uspjeh i zadovoljstvo.

Špinat zelenom bojom priziva zdravlje, plodnost i svježinu u vaš dom.

Butterfly pea flower vas vodi do plavih nijansi koje simboliziraju snagu i izdržljivost.

Izaberite boje iz prirode i vratite se u prošlost, u vrijeme početka tradicije Uskrsnih pisanica i oživite blagdanski duh. 

1616574970500 (1).jpg

shutterstock_1329254075.jpg

Upute za bojenje s prirodnim bojama: 

Za početak skuhajte jaja, a potom pripremite zdjelicu za svaki od začina. U zdjelicu ulijte 100ml vruće vode i čajnu žlicu začina u željenoj boji, promiješajte kako bi uklonili grudice, te zatim dodajte jušnu žlicu alkoholnog octa. Spustite kuhano jaje u ovu zdravu i prirodnu boju, te ostavite preko noći potopljeno. Ovakvim postupkom dobit ćete jači intenzitet boje, a ako želite nježnije nijanse, prekratite vrijeme potapanja jajeta u boji. Za veći broj pisanica, povećajte količinu vruće vode, ali i količinu začina i octa.

Za dodatno dekoriranje vaših pisanica donosimo vam ideju koja uključuje još jedan prirodan i zdrav sastojak, a to je riža.  

U zdjelicu pustite količinu riže veličine šake, a zatim dodajte čajnu žlicu začina kojim želite bojati. Na ovu količinu riže i praha dodajte jušnu žlicu alkoholnog octa, te promiješajte sastojke kako bi boja bila kompaktna po cijeloj količini riže.

Kuhano jaje odložite u smjesu i pobojanu rižu istrljajte preko cijelog, te odložite sa strane. Zrna riže možete ostaviti na površini jajeta prilikom sušenja, nakon što ih suhe uklonite na mjestu zrna ostat će vam tamnija nijansa boje kao dekoracija.

Za ovu tehniku možete koristiti jaja koja ste prethodno već obojili u nekoj od prirodnih boja i na ovaj način dodatno ih ukrasiti. Također, isprobajte na jednom jajetu više nijansi pobojane riže, te stvorite šarene pisanice. 

 

Okupite obitelj i Harissa prirodne začine, izmamite osmijehe i stavite ih na pisanice, provedite blagdan u zdravlju i miru.

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Začinite Instagram