Article-hero-image-home-chef-temeljci.png
17.01.2022

Home Chef

Home Chef asortiman sastoji se od vrhunskih temeljaca, juha i umaka za profesionalne, ali i entuzijastične kuhare amatere.

Priča o Home Chefu počela je u srcu Norveške gdje su se, uz pomoć najboljih skandinavskih kuhara koji su poštujući tradicionalnu recepturu, osmislili vrhunski recepti. Osluškujući zahtjeve i trendove suvremenih potrošača, pobrinuli su se da priprema proizvoda bude održiva, zdrava i odmah spremna za upotrebu. Svi Home Chef proizvodi pripremljeni su s prirodnim sastojcima i aromama što pridonosi punim okusima i dobroj teksturi. 

Temeljci su glavni proizvod iz Home Chef linije i svaki dobar kuhar zna da se niti jedan umak, varivo, juha ili rižoto ne mogu napraviti bez fantastičnog temeljca kao temeljnog sastojka. Temeljci su, kako i sama riječ govori, temelj mnogih uspješnih jela. 

Iako se ne može odrediti kada je točno osmišljen temeljac kao sastavni dio kuhanja, pretpostavlja se da je nastao još u doba otkrića vatre. Naši preci lovci počeli su raditi juhu od kostiju iz nužde jer je bacanje bilo kojeg dijela lovine bilo nezamislivo. 

Pijuckanje toplog, bogatog temeljca napravljenog od zdravih kostiju nešto je u čemu su ljudi nastavili uživati kroz cijelu povijest. Bio je to temeljni dio njihove prehrane - i zbog okusa i zbog nevjerojatnih zdravstvenih prednosti. U kineskoj medicini, čije podrijetlo seže više od 2500 godina, kaže se da se juha od kostiju koristila za oporavak probavnog sustava te za jačanje bubrega. 

Njihova prva modificirana upotreba za kulinarsku primjenu bila je u 18. stoljeću u Francuskoj. Temeljac se koristio kao opći pojam koji se odnosio na temelj kuhanja: korištenje osnovnih materijala za unošenje sklada i ravnoteže u jelo. Temeljci su bili zamišljeni kao temeljni sastojak, puni kostiju i razbistreni prije pripremanja juha i variva, korišteni za pirjanje mesa i općenito dodavanje karaktera jelima koja su privlačna oku. Stoga ne čudi da je legendarni francuski kuhar Auguste Escoffier, često nazivan ocem modernog francuskog kulinarstva rekao: " Zaista, temeljac je sve u kuhanju. Bez njega se ništa ne može napraviti."

Blog-homepage-temeljci-harissa.png

Goveđi, pileći i povrtni temeljac

Dobar temeljac je tajno oružje svakog kuhara koji želi dodati dubinu okusa juhama, varivima, umacima i rižotima. Iako djeluje kao da je temeljac jednostavno za napraviti, njegova priprema zapravo zahtijeva puno vremena i energije. To su prepoznali tvorci Home Chef temeljaca te su proveli puno vremena pokušavajući pronaći pravu ravnotežu između mesa, povrća i začina, stupnja zapečenosti i razine soli te tako omogućili svim kuharima uštedu vremena u pripremi temeljaca.
Zato su goveđi, pileći i povrtni temeljac pažljivo pripremljeni u različitim fazama. U prvoj fazi kosti i svježe povrće zajedno se peku u pećnici što pojačava snagu bogatog okusa. Zatim se sporo kuhaju zajedno s aromatičnim začinskim biljem i začinima. Mesne kosti, svježe povrće, pravi odabir začinskog bilja i začina te mala količina soli rezultirali su kvalitetnim temeljcima autentičnog okusa. 

Goveđi i pileći demi glace

Demi glace su posebni temeljci koji su pažljivo reducirani kako bi se dobili bogato koncentrirani gusti temeljci idealni kao baza za izradu različitih vrsta umaka. 

Home chef goveđi i pileći demi glaceovi pripremljeni su od svježih i prirodnih sastojaka. Svi sastojci su najprije prženi, zatim dugo kuhani i na kraju reducirani za dvije trećine. Osim svježeg mesa i povrća, bogat okus daje im i niz začina poput ružmarina, timijana, lovora, klinčića i drugih. Idealan za variva i umake kojima će dati zaokružen okus koji sva jela zaslužuju. 

 

Blog-homepage-fond.png
Desktop-menu-shoyu-miso.png

Miso ramen juha

Popularnost Miso Ramen juhe prešla je iz Japana na cijeli svijet i već se dugo smatra klasikom u azijskoj kuhinji. Home Chef Miso Ramen juha sastoji se od bogatih ramen i dashi temeljaca, sojinog umaka i miso paste, a dodatnu aromu daju joj češnjak, sezamovo ulje i đumbir. 

Shoyu ramen juha

Shoyu na japanskom jeziku znači soja sos. U Home Chef Shoyu ramenu, juha se priprema s umakom od soje i s dva bogata temeljca; ramen i dashi. Poseban okus daje slatko japansko mirin rižino vino koji juhi daje blagu kiselost.

Miso ramen i shoyu ramen juhe odmah su spremne za upotrebu, samo dodajte željene namirnice poput rezanaca, mladog luka, tofua, algi, gljiva, školjaka, poriluka, ili bilo koje povrće. 

Hollandeise umak

Jedan od osnovnih umaka u kulinarstvu je Hollandeise umak. Bogati okus ovog umaka svijetložute boje postignut je redukcijom povrtnog temeljca i bijelog vina, pažljivom pripremom žumanjaka, pročišćenog maslaca i soka od limuna. 

Hollandaise je vjerojatno najpoznatiji kao preljev za jaja Benedict, ali je i ukusan uz povrće kuhano na pari (osobito uz šparoge) ili sa svim vrstama ribe i morskih plodova. U home chefovom hollandeise umaku pogođena je savršena ravnoteža octa, maslaca i žumanjka. 

Desktop-menu-hollandeise.png
Desktop-menu-umak-od-papra.png

Umak od papra

Bogat i kremast umak od papra odlično će pristajati uz sve vrste mesa i dati im pikantnost i sočnost. Vrhunski goveđi temeljac kao baza ovog umaka, pripremljen je od mesnih goveđih kosti, svježeg povrća i desetka različitih začina. Ono što daje specifičnost ovom umaku su četiri vrste papra: rozi, zeleni, bijeli i crni papar dok punoću okusa osiguravaju maslac i vrhnje iz norveških mljekara. Umak od papra odlično pristaje uz goveđe odreske, osobito filet mignon, a dobar je i uz janjetinu, piletinu i ribu, ponajviše uz tunu i losos. Odmah je spreman za upotrebu, samo ga zagrijte i poslužite ga uz omiljeni odrezak.

Kulture nadaleko i naširoko hranile su tijekom povijesti svoje obitelji temeljcima iz istih razloga zbog kojih se i danas proizvode: kulinarska tradicija, toplina i hranjivost imaju mjesto u svakoj modernoj kuhinji. Zajedno sa sve većom osviještenošću da znamo što točno unosimo u svoje tijelo i pazimo da je naša hrana vrhunske kvalitete vraćamo svoju pažnju na osnove.

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-960x655px.png

Coquito koktel

Klasični koktel pina colada ima oko 500 kalorija no mi vam danas nudimo bolju, slim verziju ovog koktela s tekilom umjesto ruma.

koktel1.jpg

Bon Tea koktel

Nešto potpuno drugačije. Čokolada, kokos i naša tonka!

Začinite Instagram