Blog

Mate čaj

Mate čaj

Značaj koji kod nas ima kava, u Velikoj Britaniji crni čaj, u Argentini ima Yerba Mate čaj. Popularan duž Latinske Amerike, mate čaj se radi namakanjem suhih lišća mate biljke, Ilex paraguariensis, u posebnim mate ili cuia posudama iz kojih se pije kroz bombillu, tradicionalnu slamku od srebra sa rupicama na dnu koja služi i kao žlica. Poput zelenog čaja, voda kojom se prelijeva ide na 70-80°C, a tradicionalno se pije u društvu obitelji i prijatelja gdje se jedna posuda dijeli.

Tradicija ispijanja ovog drevnog čaja, koje su prvo pili latinoamerički starosjedioci Guaraní, sa sobom nosi i nekoliko pravila. Pije se sjedeći u društvu, cuia se napuni do tri-četrtine, a prvi pije cebador, glavna osoba, te ju nakon toga proslijedi dalje. Ono što je važno u tom proslijeđivanju pića je da se mora gledati u oči, kako bi se znalo da se proslijeđuje sa namjerom te bombilla mora biti okrenuta prema osobi kojoj se predaje. Također, ako želite piti ne smijete reći hvala jer u tom slučaju dajete drugoj osobi na znanje da više ne želite piti.

U našem dijelu svijeta popularizirale su ga brojne zdravstvene koristi koje posjeduje, iako neki znanstvenici tvrde da nije dovoljno istražen. Nakon što se naviknete na jak, gorak i biljni okus koji je često opisan kao dimljena verzija zelenog čaja, uživati ćete u piću koji sadrži 15 različitih aminokiselina, minerala i vitamina poput vitamina A, B1, B2, B3, B5, C, E, željeza, kalcija, magnezija i sl. (1)

Sadrži više antioksidansa (2), poput saponina i polifenola, nego zeleni čaj te sadrži kofein koji u kombinaciji sa antioksidansima daje balansirano povećanje energije (3). Iz tog razloga popularan je među sportašima, ljudima koji pate od umora i studentima jer poboljšava motivaciju i produktivnost (4). Autor Tim Ferriss je prozvao yerba meta čaj najboljom tvari za poboljšanje mozga jer ne stvara ovisnost i ne uzrokuje nagla padanja energije.

Mnogo ljudi privuče činjenica da se preporuča kod mršavljenja jer su neka istraživanja (5) dokazala da smanjuje apetit, poboljšava probavu, povećava energiju i brže sagorijeva masti. Neki čak smatraju da mate čaj može pomoći pri izgradnji snažnijih kostiju čak i bez vježbanja, a preporučaju ga za pojačanje imunološkog i kardiovaskularnog sustava (6) zbog antiupalnih i antioksidativnih svojstava. 

Ukratko, mate čaj smatra se jednim od najzdravijih pića na svijetu, bogato hranjivim tvarima i sa umjerenom dozom kofeina te se zato preporuča kao zamjena za kavu, a sa sobom nosi tradiciju koja cijeni zajednicu, druženje i dijeljenje. 

Ali kako već znamo, uz sve dobro uvijek dođe i nešto loše pa tako i mate čaj može imati svoje nuspojave i ne preporučuje se svima, pogotovo iz razloga što nisu provedena detaljna istraživanja na ljudima. Za ljude koji pate od astme, problemima sa srcem, depresijom, dijabetesom i trudnicama se ne preporuča prekomjerena konzumacija ovog čaja, a prije odluke na prelazak sa kave na ovo piće preporučamo da se prvo savjetujete sa svojim doktorom ili nutricionistom.