Komorač - sjeme

Komorač - sjeme

Šifra artikla: 5000237

Foeniculum vulgare

Ova visoka, tvrda, ponosna višegodišnja biljka autohtona za mediteransko područje, a danas naturalizirana u mnogim područjima svijeta je jedna od najstarijih uzgajanih biljaka.

Rimljani su komorač jeli kao povrče, kinezi i indijanci su cijenili komorač kao začin i pomoć pri probavi. Danas se u Indiji koristi voda komorača kao pomoć pri ublažavanju kolika kod beba.

Zeleni komorač je visok stojeća biljka s mnogobrojnim sitnim listićima. Svi dijelovi biljke komorača su jestive, korijen se više ne jede, međutim lišće, stabljike i plod (sjemenke) se upotrebljavaju kao začin. Komoračev karakter anisa dolazi od anathola, sastavnog dijela njegovih eteričnih ulja koji je najkoncentriraniji u njegovim sjemenkama.

Stabljike imaju blagi okus koji se zadržava i kada se osuše. Sjemenke imaju jaču aromu od lišća i slatko-gorki okus u ustima. Prženje sjemenki u tavici prije upotrebe budi slatkoću. Boja sjemenki varira od svijetlo smeđe do zeleno-žute dok su ove posljednje bolje kvalitete. Najbolje je držati sjeme te ga po potrebi smrviti.
Lišće, samo mlado lišće se upotrebljava u kuhinji, ono ima blaži okus i najbolje ih je upotrijebiti svježe ubrane

OKUS

Cijela biljka ima toplu anis-slatki korijen aromu. Okus je sličan: ugodno svijež, lagano sladak s daškom kamfora. Sjemenka komorača manje je ljuta od sjemenke kopra ali više opor od anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE

Mlado lišće, cvjetovi, pelud, stabljike, sjemenke

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

U plastičnoj vrećici u frižideru lišće će izdržati 2-3 dana. Stabljike se svježe mogu povezati u buntove i objesiti da se osuše, potom se mogu držati u dobro zatvorenoj posudi do 6 mjeseci. Sjemenke će izdržati najmanje dvije godine u dobro zatvorenoj posudi.

Upotreba u kuhinji

U proljeće komorač daje svježu, živu notu salatama i umacima. Komorač se može koristiti i kao podloga kod pečenja masnije ribe.

Sicilijanci su ga obilato koristili uz tijesto sa srdelama, u Provansi cijela riba se peče na krevetu od svježih ili suhih stabljika komorača, koji ribi daju posebnu aromu.

Sjemenke komorača mogu se upotrebljavati kod kiseljenja, juha i kruha – probajte pomiješati sjemenke komorača s crnim kuminom da bi začinili kruh kako to rade u Iraku. Grci kombiniraju lišće ili sjemenke, feta sir i masline kako bi napravili bogato začinjen kruh.

Sjemenka komorača jedan je od stupova five spice mješavine začina koji je u Kini često upotrebljavan kod pripreme mesa i piletine. Bengal u sjeveroistočnoj Indiji također ima svoju five spice mješavinu, panch phoron, sa komoračem kao jednim od sastojaka. Ta se mješavina upotrebljava kod pripreme povrča, grahorica i leće. Drugdje u Indiji komorač se pojavljuje u garam masala mješavini, u začinjenim umacima uz povrče ili janjetinu pa tako i u nekim slatkim jelima. Indijci također grickaju sjemenke komorača nakon jela kao osvježivač daha i pomoć pri probavi.

DOBAR JE S grahom, ciklom, kupusom, krastavcima, patkom, ribom i plodovima mora, porilukom, lećom, svinjetinom, krumpirom, rižom, rajčicom

DOBRO SE KOMBINIRA SA cimetom, kuminom, mentom, crnim kuminom, peršinom, sichuanskim paprom, timjanom...
 

Regija
Dostupnost
Cijena
Vrećica 50g
nedostupno
11,50 kn
Vrećica 100g
nedostupno
23,00 kn
Vrećica 250g
nedostupno
57,50 kn
Vrećica 500g
nedostupno
115,00 kn